Om oss

“Målet är att skapa en idéburen, icke vinstdrivande skola för barn i Linköping med intresse för musik och sång.”

Linköpings Fria Musikklasser

Folkungaskolan i Linköping beslutade våren 2023 att lägga ner den 40-åriga traditionen att bedriva undervisning i musikklass. Vi är ett antal föräldrar, tidigare elever och kulturintresserade som anser att det är viktigt att staden i framtiden erbjuder intresserade ungdomar en högkvalitativ utbildning i musikklassform. Därför har vi startat Föreningen Linköpings Fria Musikklasser.

Föreningens syfte är att främja Linköpings tradition av musikklasser i grundskolan årskurs 4-9. Föreningens ändamål är att självt eller via annan bolagsform driva en friskola, vars verksamhet består av sammanhållna musikklasser med profilen körsång och, på sikt, potentiellt klasser med andra profilinriktningar. Föreningen arbetar genom att sprida information, organisera evenemang, söka tillstånd för, bilda och driva friskola, och stödja andra relaterade initiativ.

Målet är att skapa en idéburen, icke vinstdrivande skola för barn i Linköping med intresse för musik och sång.

De som vill stödja vårt arbete uppmuntras att bli medlemmar i föreningen. Ambitionen är att starta undervisning senast hösten 2025, och att därigenom bidra till stadens musik- och kulturarv för kommande generationer.

Styrelsen

Föreningen Linköpings Fria Musikklassers styrelse består av följande personer:

  • Ordförande - Carl Tagesson

  • Vice Ordförande - Mattias Ekberg

  • Sekreterare - Michael Hill

  • Kassör - Therese Rosén

  • Ledamot - Torbjörn Kronander

Det utgår inget arvode till styrelsen.

  • Konstnärlig rådgivare - Maria Samuelsson

Kontakt

Om du önskar komma i kontakt med föreningens styrelse är du välkommen att höra av dig på info@lfmk.se.

För pressfrågor vänligen kontakta press@lfmk.se.

Stadgar för Föreningen Linköpings Fria Musikklasser

1 § Ändamål

Föreningen Linköpings Fria Musikklasser är en ideell förening vars syfte är att utan begränsning till viss familj, vissa familjer eller bestämda personer främja Linköpings tradition av musikklasser i grundskolan årskurs 4-9. Föreningens ändamål är att självt eller via annan bolagsform driva en friskola, alternativt stödja en skola, vars verksamhet består av sammanhållna musikklasser med profilen körsång och, på sikt, potentiellt klasser med andra profilinriktningar. Föreningen arbetar genom att sprida information, organisera evenemang, söka tillstånd för, bilda och driva friskola, och stödja andra relaterade initiativ. Föreningen har säte i Linköping.

Målet är att skapa en av Linköpings bästa skolor, med en tydlig musikinriktning mot i första hand körsång. Föreningen skall sträva efter en bred rekrytering av elever. 

Elever skall antas efter ett färdighetstest i musik.  

Föreningen ska bedrivas ideellt och inte betala ut vinst till medlemmarna.

2 § Medlemskap

Medlem i föreningen kan den bli som delar föreningens syfte och betalar medlemsavgift. Styrelsen har rätt att neka medlemskap. Medlemmar skall ha ett tydligt intresse av att främja musikklasser och/eller anknytning till musikklasser. 

En medlem som bryter mot föreningens stadgar eller åsidosätter sina skyldigheter gentemot föreningen, genom att t.ex. inte betala medlemsavgift, motarbeta föreningens intressen eller skada föreningen, får uteslutas av styrelsen.

Endast myndig medlem har rösträtt vid stämmor.

3 § Årsstämma

Föreningens högsta beslutande organ är årsstämman som hålls i oktober eller november månad varje år. Kallelse till årsstämman ska skickas ut minst fyra veckor i förväg. Motioner skall ha inkommit skriftligen minst tre veckor innan aktuell stämma och finnas tillgängliga på föreningens webbsidor eller på annat sätt distribueras till medlemmarna från denna tidpunkt. Beslut tas med enkel majoritet om inte annat anges i dessa stadgar. 


Vid årsstämman ska följande frågor behandlas:

  1. Årsmötets öppnande

  2. Val av ordförande för mötet

  3. Val av sekreterare för mötet

  4. Fastställande av röstlängd 

  5. Fråga om mötet har utlysts i enlighet med stadgarna

  6. Fastställande av dagordning

  7. Styrelsens Verksamhetsberättelse

  8. Ekonomisk berättelse

  9. Revisorns berättelse samt fastställande av balansräkningen

  10. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen för föregående räkenskapsår

  11. Val av styrelse

  12. Val av revisorer

  13. Val av valberedning för nästkommande år

  14. Fastställande av medlemsavgifter

  15. Beslut om arvode för styrelsen kommande år

  16. Behandling av inkomna motioner

  17. Övriga frågor

4 § Styrelse

Föreningens styrelse ska bestå av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör och en till tre ledamöter samt två suppleanter. Styrelsen leder föreningens verksamhet mellan årsmötena. Ordförande har utslagsröst.

Ordförande väljs på varje årsmöte. Övriga styrelseledamöter skall utses enligt följande:

Ledamöter utöver ordförande utses på två år.

Minst två styrelsemedlemmar skall vara förälder till barn i musikklasserna eller ha varit det under de föregående tre åren. Fyllnadsval kan förekomma, men då endast på ett år.

Minst en ledamot skall utses från gruppen av musiklärare på skolan om detta är möjligt.

Enligt beslut på årsmötet kan en extern ledamot utses som representant för t.ex. kommunen, annan extern förening eller från tidigare föräldrar. Den externa ledamoten skall ha ett tydligt intresse av musik eller musikklasser, alternativt vara musiker eller körsångare själv. 

Fram till dess en friskola har bildats består styrelsen av 4-5 medlemmar, varav en skall vara ordförande, en sekreterare, en vice ordförande och en kassör. 

5 § Tecknande av föreningen

Föreningen skall äga ett bankkonto och vara registrerad med ett organisationsnummer. Firman tecknas av ordförande och kassör i förening.  För löpande verksamhet och summor under ett prisbasbelopp tecknas firman av ordförande eller kassör var för sig. Om överskott uppstår skall dessa förvaltas av styrelsen för att ytterligare främja föreningens ändamål och syfte.

6 § Andra profilklasser än körsång

Stämma kan besluta om att lägga till fler profiler än körsång om den ekonomiska utvecklingen, lokaler och andra förutsättningar tillåter detta.  Detta beslut skall tas med 2/3 majoritet.  

7 § Personal

Om föreningen driver friskola skall VD tillsättas med rektors rättigheter och skyldigheter. VD arbetar som rektor enligt skollagen och därtill skapar styrelsen en VD-instruktion. VD tillsätts och avsätts av styrelsen. VD äger ej rätt att ändra skolans inriktning utan skall verka i enlighet med föreningens grundläggande mål enligt §1. VD skall vara musiker, körsångare, eller på annat sätt visa ett starkt intresse för musik, kultur och musikklasser utöver sedvanlig kompetens som rektor. 

Även lärare skall vara musiker eller musikintresserade. Om särskilda skäl föreligger kan undantag göras avseende lärares musikaliska kompetens och intresse. Sådant skäl kan till exempel vara att lärare med rätt kompetens och samtidigt musikintresse ej kunnat rekryteras trots aktiva försök.

Om styrelsen anser att behov finns får den anställa personal som arbetar för föreningen.

8 § Extrastämma

Styrelsen kan vid behov kalla till extrastämma. Extrastämma ska också hållas om minst en tredjedel av föreningens medlemmar påkallar detta. Kallelse till extrastämma ska skickas ut minst två veckor i förväg.

9 § Verksamhetsår

Föreningens verksamhetsår löper från 1a juli till 30e juni

10 § Ändring av föreningens stadgar

Ändring av föreningens stadgar sker genom kvalificerad majoritet vid två separata stämmor. Stämmorna ska ha minst 8 veckors mellanrum.

11 § Ombildning till stiftelse

Föreningen kan med två tredjedelars majoritet på årsmöte besluta att omvandla föreningen till en stiftelse med i grunden samma ändamål, syfte och regler som beskrivs här, med en tydlig inriktning mot främjande och drift av musikklasser i Linköping. 

12 § Upplösning

För att föreningen ska upplösas eller inriktningen på verksamheten ändras krävs beslut av två på varandra följande årsmöten med minst två tredjedelars majoritet. Mellan dessa årsmöten skall det ha förlupit minst 11 månader. Vid föreningens upplösning ska eventuella tillgångar doneras till en annan ideell (icke vinstutdelande) organisation med liknande ändamål.